Сроковете за заплащане, определени в общите условия по Закона за

...
 Сроковете за заплащане, определени в общите условия по Закона за
Коментари Харесай

10 дни повече за плащане на тока

 

Сроковете за възнаграждение, избрани в общите условия по Закона за енергетиката, на дължими суми във връзка със снабдяването с електрическа сила на битови клиенти, се удължават от 10 на 20 дни. Това реши Народното събрание с приемането на второ четене на текстове от законопроекта за ограниченията по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година по отношение на разпространяването на ковид, оповестява БНР.

Сроковете могат да бъдат променяни с стимулирана заповед на министъра на енергетиката по предложение на Националния действен щаб, при отчитане на финансовата непоклатимост на бранш " Енергетика ", за подсигурява на енергийната сигурност, одобриха още депутатите.

Народното събрание одобри и текстове, с които по преценка на кметовете на общините и при потвърдена нужда, безработните лица, които са регистрирани в " Бюрата по труда ", ще могат да поставят публично потребен труд, обвързван с стерилизация при съблюдаване на санитарно-хигиенните правила.

Депутатите също по този начин взеха решение по време на изключителното състояние да отпадне условието приемането на фамилни помощи да се обвързва с постоянното навестяване на детето в детската градина или учебно заведение. В признатия текст се показва, че условията за приемане на месечни обществени помощи по член 2 ал.4 от Закона за общественото подкрепяне, не се ползват.

Срокът на всички месечни фамилни помощи, отпуснати на съображение чл.7 и чл.8 от Закона за фамилните помощи, който изтича от 1 февруари 2020 година до анулация на изключителното състояние, се удължава служебно до края на месеца, в който е анулирано изключителното състояние.

Служебно със период от един месец, след анулацията на изключителното състояние, се удължават и периодите за годност на издадените заповеди за настаняване в услуги от резидентен вид, които изтичат в интервала от 1-ви март до анулацията на изключителното състояние.

Народното събрание реши и до три месеца след анулацията на изключителното състояние, изпълнителният шеф на Агенцията за обществено подкрепяне /АСП/, както и кметовете на общините, да нямат право да понижават или затварят обществени услуги заради липса на консуматори, като се изключи профилираните институции за деца.

До три години затвор за далавера с цените на стоките по време на изключителното състояние

Парламентът одобри отнемане от независимост от 1 до 3 години и санкция от 5 хиляди до 10 хиляди лв. за далавера с цените на стоките по време на изключителното предложение. С тези текстове се променя Наказателния кодекс (НК). В момента Наказателен кодекс планува който продаде стока на повишена цена да се санкционира с отнемане от независимост до две години или с санкция от 100 до триста лв.. Приетите през днешния ден текстове плануват по-високи санкции, в случай че действието е осъществено по време на изключително състояние.

Депутатите не одобриха предлагането на Българска социалистическа партия наказването за наново нарушаване да е затвор до пет години и имуществена глоба за стопанския индивид в размер на 10 % от годишния оборот.

Който предава по радио, телефон или по различен метод погрешни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, акцидент или паника, или погрешна информация за разпространяването на заразна болест, се санкционира с отнемане от независимост до 3 години и с санкция от 1000 до 10 000 лв., одобриха още депутатите. Така Народното събрание завиши наказването, което досега беше до две години затвор.

Ако от действието са настъпили обилни нездравословни последствия, наказването ще е отнемане от независимост до 5 години и санкция, която беше повишена - от 10 000 до 50 000 лв..

На второ четене отпаднаха предложенията за наказванията за медици, които откажат помощ на болен по време на зараза, пандемия или изключително състояние.

Парламентът реши, че отпадат условията за публични поръчки при покупка на хигиенични материали, дезинфектанти, персонални защитни средства и здравна инсталация в изискванията на изключително състояние.

Предвижда се наредбите на закона за публичните поръчки да не се ползват при закупуване на медицински произведения, здравна и лабораторна инсталация, нужна за диагностика и лекуване на инфектираните пациенти.

Депутатите взеха решение аптеките да могат да отпускат медикаменти единствено с рецептурна брошура без рецепта според данните за отпуснати лекарствени артикули в нея от предишни месеци и по ред избран от здравната каса. Действието на признатата мярка ще продължи до два месеца след анулацията на изключителното състояние.

Народното събрание гласоподава и пълномощия на министъра на опазването на здравето, който със своя заповед ще може да забрани износът на лекарствени артикули в хуманната медицина от територията на България.

Предвидени са и наказания за нарушителите. При определяне на в началото нарушаване се постанова санкция в размер 10 хиляди лв. и имуществена глоба в размер на 50 хиляди лв., а при наново осъществяване на същото нарушаване санкцията е 20 хил.лева и имуществена глоба от 100 хиляди лева Предвидено е наказателните постановления за установени сходни нарушавания да се издават от шефа на съответната районна здравна ревизия или от изпълнителния шеф на Изпълнителната организация по лекарствата
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР